Osnovni pojmovi gestalt psihoterapije

Svjesnost i kontakt

Daju podlogu iz koje se spontano izvodi promjena ponašanja i doživljavanja. Nasilan pokušaj promjene smatra se pokušajem da realiziramo neku svoju ili tuđu ideju/predodžbu o sebi.

Svjesnost – doživljaj kontakta s onim što jest sada.

  • svjesnost onoga što jest
  • svjesnost onoga što biramo
  • odgovornost za učinjen izbor

Svjesni kontakt

s drugom osobom dovodi do promjena, ostavlja trag u psihičkom funkcioniranju osobe.

KONTAKT je potreban ako želimo da se dogodi rast i promjena. Promjena je neminovna čim uspostavljamo kontakt s okolinom. Kontakt je iskustvo granice onog što sam ja i onog što nisam ja. Interakcija uz zadržavanje vlastitog identiteta odvojenog od onog što nisam ja.

Sada – najznačajnije vrijeme

  • Jedan od glavnih doprinosa gestalta je naglašavanje na učenju iskustva onoga što se događa SADA
  • Usmjeravanje na PROŠLOST može biti način da se izbjegne suočavanje sa sadašnjim stanjem.
  • Da se pomogne klijentu suočiti sa sadašnjosti, gestalt terapeut postavlja pitanja što i kako, ali rijetko postavlja pitanja “zašto". Da se osvijeste osjećaji sadašnjeg trenutka gestalt terapeut često pita klijenta kako se sada osjeća ili što se sada događa s njim, o čemu sada razmišlja ili slično.
  • Želja gestalt terapeuta je da klijent u ovom trenutku dođe u što je moguće bliži i realniji kontakt sa vlastitim iskustvom.

Cijena jednog individualnog
psihoterapijskog tretmana iznosi 250,00 kn. 

Vrijeme je za redizajn ljubavnih odnosa

Uslijed smo razdoblja u kojemu ljubavni odnosi doživljavaju promjene. Potonje konstatiraju i brojni sociolozi komentirajući sve veći broj prekinutih brakova. Razloge, naravno, ne valja tražiti samo u pojedincu. Brojkama doprinose ...
Više...

Poznajete li dijelove svoje ličnosti?

Ponekad proces samoprihvaćanja ne ide najlakše. Iako znamo da je za nas ljekovito pružiti samom sebi podršku, katkada to jednostavno ide teško ili izostaje. Nekada naš um nalikuje na bojište ...
Više...

Prijava na newsletter

* obvezna polja