Osnovni pojmovi gestalt psihoterapije

Svjesnost i kontakt

Daju podlogu iz koje se spontano izvodi promjena ponašanja i doživljavanja. Nasilan pokušaj promjene smatra se pokušajem da realiziramo neku svoju ili tuđu ideju/predodžbu o sebi.

Svjesnost – doživljaj kontakta s onim što jest sada.

  • svjesnost onoga što jest
  • svjesnost onoga što biramo
  • odgovornost za učinjen izbor

Svjesni kontakt

s drugom osobom dovodi do promjena, ostavlja trag u psihičkom funkcioniranju osobe.

KONTAKT je potreban ako želimo da se dogodi rast i promjena. Promjena je neminovna čim uspostavljamo kontakt s okolinom. Kontakt je iskustvo granice onog što sam ja i onog što nisam ja. Interakcija uz zadržavanje vlastitog identiteta odvojenog od onog što nisam ja.

Sada – najznačajnije vrijeme

  • Jedan od glavnih doprinosa gestalta je naglašavanje na učenju iskustva onoga što se događa SADA
  • Usmjeravanje na PROŠLOST može biti način da se izbjegne suočavanje sa sadašnjim stanjem.
  • Da se pomogne klijentu suočiti sa sadašnjosti, gestalt terapeut postavlja pitanja što i kako, ali rijetko postavlja pitanja “zašto". Da se osvijeste osjećaji sadašnjeg trenutka gestalt terapeut često pita klijenta kako se sada osjeća ili što se sada događa s njim, o čemu sada razmišlja ili slično.
  • Želja gestalt terapeuta je da klijent u ovom trenutku dođe u što je moguće bliži i realniji kontakt sa vlastitim iskustvom.

Cijena jednog individualnog
psihoterapijskog tretmana iznosi 250,00 kn. 

Novi ciklus radionica: „Razvoj otpornosti u suočavanju sa svakodnevnim izazovima“

U kontekstu svakodnevnih izazova s kojima se danas svi suočavamo ono što često vidimo su posljedice poput: stresa, različitih psihosomatskih ili autoimunih bolesti, nedostatak motivacije u obavljanju posla, nezadovoljstvo odnosima, ...
Više...

Vrijeme je za redizajn ljubavnih odnosa

Uslijed smo razdoblja u kojemu ljubavni odnosi doživljavaju promjene. Potonje konstatiraju i brojni sociolozi komentirajući sve veći broj prekinutih brakova. Razloge, naravno, ne valja tražiti samo u pojedincu. Brojkama doprinose ...
Više...

Prijava na newsletter

* obvezna polja