Gestalt psihoterapija

U psihoterapijskom svijetu postoji niz različitih pravaca. Cjelovitost provodi Gestalt psihoterapijski pravac, koji je jedan od široko prihvaćenih suvremenih pravaca psihoterapije.

Gestalt je humanistička psihoterapijska škola. To fenomenološko-egzistencijalna terapija čiji su osnivatelji Fritz i Laura (Lore) Perls u prvoj polovici prošlog stoljeća.

Pisati o Gestalt psihoterapiji je iznimno zahtjevno, budući da je taj pravac duboko iskustveni, a pokušati riječju prenijeti živ i dubok susret dvije osobe, uvijek je teško zamijeniti samo riječima. Međutim osnovne principe lako je prenijeti.

Osnovni Gestalt polazi od pretpostavke da smo svi rođeni s potencijalom da živimo kreativan i ispunjavajući život, da uživamo u kontaktu s drugim ljudskim bićima, da se suočavamo s poteškoćama i rješavamo probleme koje nam život donosi.

Međutim često se dogodi da neka životna iskustva ometu te prirodne procese i tada ostanemo zarobljeni u nekom obrascu ponašanja ili vjerovanja o sebi koje nam smeta da kvalitetno živimo svoj život.

U psihoterapiji nastojimo istražiti kako ti obrasci doprinose našim problemima. Psihoterapija može pomoći da otkrijemo koja je naša uloga u kreiranju situacije u kojoj se nalazimo i kako preuzimajući odgovornost za sebe možemo pronaći nove i kreativnije načine suočavanja s izazovima koji su pred nama. Zdravlje u gestaltističkoj perspektivi karakterizira aktivnost, kontakt, izbor i autentičnost, dok nezdrava stanja odlikuju otpori, rigidnosti i kontrola uz često prisutnu anksioznost.

Cilj ovog psihoterapijskog pravca jest postići što potpuniju svjesnost te integriranost, cjelovitost. Pod pojmom integriranosti podrazumijevamo djelovanje osobe kao cjeline koju čine njeni osjećaji, opažanja, mišljenja i fizičko tijelo. Procesi fizičkog tijela ne mogu se odvojiti od psihičkih. Također jedan od ciljeva, ako ne i najvažniji jest promjena podrške u okolini, za podršku u samom sebi.

Gestalt inače i potječe od njemačke riječi koja označava cjelinu, jedinstvo. Tjelesno funkcioniranje, misli, osjećaji, senzacije, govor, opažanja, kulturni i socijalni aspekti te ponašanja, samo su različiti aspekti jedne osobe, bila ih ona svjesna ili ne.

Fokus rada gestalt terapeuta je na shvaćanju fenomenološkog svijeta klijenta, a ne na vlastitim interpretacijama i generalizacijama. Bitan je neposredni, tekući doživljaj klijenta i njegovo postizanje svjesnosti o ovdje i sada. Klijent usmjerava pažnju na sadašnje, tekuće doživljavanje, pri čemu nerazriješene konflikti izbijaju na površinu i razrješavaju se. To je nemoguće postići razgovorima o prošlosti ili nebitnim aspektima sadašnjosti. U takvom osobnom odnosu terapeut nikada nije rezerviran.

Cilj je dakle da klijenti postanu svjesni toga što rade, kako rade i kako se mogu promijeniti te da istovremeno nauče cijeniti i prihvaćati sebe.

Cijena jednog individualnog
psihoterapijskog tretmana iznosi 250,00 kn. 

Vrijeme je za redizajn ljubavnih odnosa

Uslijed smo razdoblja u kojemu ljubavni odnosi doživljavaju promjene. Potonje konstatiraju i brojni sociolozi komentirajući sve veći broj prekinutih brakova. Razloge, naravno, ne valja tražiti samo u pojedincu. Brojkama doprinose ...
Više...

Poznajete li dijelove svoje ličnosti?

Ponekad proces samoprihvaćanja ne ide najlakše. Iako znamo da je za nas ljekovito pružiti samom sebi podršku, katkada to jednostavno ide teško ili izostaje. Nekada naš um nalikuje na bojište ...
Više...

Zašto se uoči blagdana javljaju depresije?

Često možemo čuti da je vrijeme zimskih blagdana najsretnije doba godine. Idealna prilika za radost i zahvalnost te druženje s obitelji, prijateljima i kolegama. Ipak, prema podacima američkog Nacionalnog instituta ...
Više...

SAMOPRIHVAĆANJE – ljekoviti odnos prema sebi

Osobni rast uključuje vlastito samoprihvaćanje i zalijeva se ljubavlju koju osjećamo prema sebi. Često se nađemo u situaciji da bismo se željeli promijeniti na silu. Odbaciti sve ono što nam ...
Više...

Prijava na newsletter

* obvezna polja