Učenje kroz igru tijekom ljetnih praznikakolovoz 9, 2016 7:21 am Published by

Kraj školske godine i prestanak školskih obaveza ne treba značiti i kraj učenja. Upravo suprotno, ljetni praznici idealno su vrijeme za učenje bez pritiska.
djeca_plaža

Brojna provedena istraživanja upućuju na to da se školarci koji su ljeto proveli daleko od knjige i treninga za mozak u učione vraćaju ‘utrnuti’, često zaboravljaju lanjsko gradivo te imaju problema s ponovnim hvatanjem školskog ritma. S druge strane, dio školaraca u klupe se vraća u punoj formi.

Isti je slučaj i sa studentima i zaposlenima nakon duljih odmora, ali u ovome ćemo se tekstu prvenstveno baviti djecom i aktivnim provođenjem ljetne sezone.

Vratimo se, dakle, na školarce.

Kada je riječ o školskim uspjesima i nastojanju da se utvrdi razlog zašto pojedina djeca postižu bolje rezultate te se u školske klupe vraćaju spremni, kao značajan faktor pokazao se upravo utjecaj starijih osoba odnosno njihovih roditelja.

Djeca čiji roditelji imaju značajniju ulogu u provođenju njihova slobodnog vremena, dajući mu strukturu i usmjeravajući ga u pravcu učenja, ako pritom ne postoje opreke druge vrste, imat će i bolje rezultate.

Drugim riječima, uloga roditelja u organizaciji slobodnog vremena djeteta važna je, a ključan je njen dio – usmjeravanje.

Iako sama riječ ‘usmjeravanje’, naročito u kontekstu provođenja ljetnih praznika svoga djeteta, roditeljima može zvučati odbojno i nerealno, gotovo na razini zadatka za superjunaka, stvari u praksi ne moraju biti toliko komplicirane.

Uz pomoć jednostavnih trikova vaše ćete dijete potaknuti na učenje i istovremenu zabavu.

kamencici

Prije svega, važno je da kreirate edukativno okruženje za dijete potičući ga da istražuje samostalno. To može biti zajednički obilazak muzeja, odlazak na kazališnu predstavu primjerenu dobi djeteta ili pohađanje neke kreativne radionice.  Još je jednostavnije i jednako efikasno uključivanje u omiljenu igru svoga djeteta. Primjerice, ako vaše dijete voli igre loptom u njima potičite brojanje. Prilikom šetnje šumom pričajte o različitim vrstama drveća i potpitanjima podsjetite na znanja iz biologije i sl.

Koristi takve usmjeravajuće igre su brojne i ne završavaju s predškolcima. Prije svega, posrijedi je igra, djeci omiljena aktivnost, a uz pomoć roditelja učenje postaje njen sastavni dio.

Nastojanje da djetetu prenesete znanje tako što ćete ga posjesti za stol i suhoparno mu servirati činjenice često se pokazuje kao neuspjeh. Jednaka je i sudbina sugestija da dijete prolista lanjske udžbenike i ponovi gradivo prije nove školske godine.

Za kraj, donosimo i pet savjeta za ljetno učenje.

  1. Hvatajte svaku priliku za poticanje učenja

Bilo koja aktivnost može biti obogaćena znanjem i novim informacijama. Ako vaše dijete voli motoričke aktivnosti, u njih uključite brojanje, boravak na plaži, šumi ili parku upotpunite informacijama iz biologije…

nogomet

  1. Potičite znatiželju

Istraživanje u kojemu je djeci dana nova igračka, a ispitivač se pravio da je proučava te slučajno na njoj otkrio nešto novo, urodilo je istim ponašanjem kod djece. Pri svakoj su novoj igrački pokušavali naći njene ‘skrivene’ mogućnosti.

  1. Postavljajte mnogo pitanja

Pitanja djecu potiču na razmišljanje o uzrocima i posljedicama, na stvaranje hipoteza, istraživanja i donošenje zaključaka.

4. Uspoređujte i nalazite sličnosti i razlike
Boja tvoje kose drukčija  je od kose tvoje bake zato što…

Iako su obje jabuke, jedna je žuta, a druga crvena. Razlog je…

Mamino lice crveno je poput rajčice. Drugi će puta nositi kremu za sunčanje jer…

  1. I sami učite kako biste djetetu dali odgovore

Kako biste maksimalno povećali djetetovo učenje i sami obogaćujte vlastitu riznicu informacija.

 

Upamtite, odmor i učenje zapravo idu zajedno!

Želimo vam ugodan nastavak praznika