Tehnike pamćenja

Što se krije iza savršene memorije?

Pamćenje počiva na nizu strategija i tehnika koje svatko može naučiti i uvježbavati.

Naš um pamti svaku impresiju do koje smo došli osjetima (čulima). To znači da mi nemamo problem s pamćenjem, već prisjećanjem.

Tehnike pamćenja počivaju na tri ideje – kako što bolje pohraniti impresiju koju hoćemo zapamtiti (riječ, broj, sliku, ton), kako organizirati podatke (napraviti mentalne Foldere) i kako olakšati i povećati brzinu pristupa zapamćenim podacima.

Tko su bili Mnemoni?

Mnemon je mentalista koji je uvježbao tehnike pamćenja i prisjedanja. On može upamtiti više od 20 podataka po redu za 1 minutu i prisjetit ih se za manje od 0,3 sekunde.
Ne treniranom čovjeku za isti posao treba 5 minuta, dok je brzina prisjedanja 1 sekundu.

Mnemoni (grč. mnemoneuo, znači pamtiti) potječu iz stare Grčke. Ti ljudi su bili žive arhive. Kreirali su i uvježbavali jednostavne i jako efikasne tehnike, koje su im omogućavale pamtiti ogromni broj podataka, kako bi ih prenosi s generacije na generaciju.

Što su mnemotehnike?

Mnemotehnike su specifične mentalne strategije koje vam mogu pomoći pri usvajanju mnoštva informacija. One de vam omogućiti da upamtite više informacija koje često nisu povezane ili su sasvim apstraktne, što vam otežava učenje. One olakšavaju pamćenje i imaju svrhu olakšati usvajanje informacija koje bismo inače zaboravili.

Princip na kome funkcioniraju mnemotehnike prilično je jednostavan. Ukoliko želite zapamtiti novu informaciju dovedite je u vezu s nečim poznatim kako bi se probudila vaša predodžba. Cilj je asocijativnim putem nove podatke pohraniti u dugoročno pamćenje te ih zapamtiti na takav način da ih možete koristiti.

Kad čujemo ili pročitamo neku riječ ili misao mozak automatski stvara auditivnu, kinestetičku ili pak slikovnu predodžbu o tom pojmu. S obzirom na način na koji vaš mozak stvara predodžbu i obrađuje podatke moguće je izabrati odgovarajuću mnemotehniku.

Kombinirajući ove antičke strategije s modernim biološkim istraživanjima i posebnom granom psihologije nazvanom NLP (Neurolingvističko Programiranje), danas ove tehnike možemo primjenjivati u memoriranju bilo kakvih podataka – stručne literature, poezije, imena, govora ili numeričkih vrijednosti.

Kako izgleda trening jednog Mnemona?

Sastoji se od demonstracija i uvježbavanja tehnika pamćenja definicija, imena, brojeva i drugih podataka i nizova, kao i koncentracije i motivacije. Svakom polazniku pristup je individualiziran s obzirom na njegov stil učenja i način stvaranja predodžbi i obrade podataka.

u pripremi

2 dana

lokacija

500,00 kn

Voditelj/ica

Preduvjet za upis Tehnika pamćenja jesu završene Strategije učenja ili Brzo čitanje.

5 NAČINA kako pomoći djetetu suočenom sa strahom ili anksioznošću

Kao roditelj, često se susrećete sa situacijama u kojima vam dijete govori da se ne osjeća dobro. Većinom su to situacije u kojima govori da ga boli trbuh i da ...
Više...

Prijava na newsletter

* obvezna polja