Psihoterapijski rad s djecom – Violet Oaklanderlipanj 8, 2015 8:12 pm Published by

Violet Oaklander, priznata i predivne dječja gestalt psihoterapeutkinja, divno govori o suštini psihoterapijskog pristupa u radu s djecom.

U nastavku smo preveli njezin tekst u kojem je prekrasno sažela, sve čime bi se i mi u Cjelovitosti složili.

Ovaj sažetak može koristan učiteljima i terapeutima, ali i roditeljima.

U našem radu s djecom i odraslima bitni su nam isti principi.

Kada roditelj dođe prvi puta obično ga pitam: „Što želite dobiti dolaskom ovdje?“ Odgovor je općenito nešto poput: „Želim da počne raditi svoju zadaću ili želim zaustaviti njegove tantrume ili želim da prestane biti tako osjetljiv ili roditelji navode neke slične simptome ili ponašanja koja su razlog dolaska djeteta na terapiju.

Moj odgovor obično glasi: “Trebam Vam reći da ja ne popravljam djecu.”

U tom trenutku pažnja roditelji biva nepodijeljena i iznenađeni su tim i takvim odgovorom.

Međutim dozvolite mi da Vam kažem što ja mogu učiniti

  1. Prva stvar koju mogu učiniti je pomoći vašem djetetu da se osjeća bolje u vezi sebe, da se osjeća jačim iznutra i da ima jasan osjećaj o sebi.
  2. Druga stvar koju činim je da pokušam pomoći vašem djetetu da se osjeća sretnijim, mirnijim u životu i u dobrom kontaktu s okolinom i ljudima u njegovu životu.
  3. Pomažem vašem djetetu da izrazi duboke osjećaje, posebno ljutnju, u sigurnom okružju i na prikladan način. Neki od tih osjećaja mogu biti stari, oni potisnuti osjećaji, koji kreiraju probleme kada ih dugo vremena držimo u sebi. Također vašem djetetu želim dati vještine kako bi izrazilo svoje osjećaje koji se pojavljuju u svakodnevnim situacijama, na zdrav i ne povrjeđujući način.
  4. Ponekad trebam vašem djetetu dati da iskusi one aspekte sebe koje je odsjekao, ograničio, blokirao. Kada su djeca inhibirana na taj način, ona imaju tendenciju da skrenu sa svoga zdravog puta rasta. Moj posao je pomoći im da se vrate na taj put.
  5. Radit ću sa vama kako bih vam pomogla da postavite jasne granice za vaše dijete. Ovakva konzistentna/dosljedna, zdrava ograničenja važna su za vaše dijete kako bi pronašlo vlastite granice sebe. Mi često koristimo mnoge alate za postizanje tih ciljeva usmjerenih na djetetove interese i razvojnu fazu. Ove kreativne i ekspresivne tehnike uključuju crtanje, glinu, pijesak, lutke, glazbu, kreativnu dramu i različite igre. Koristeći ove tehnike, vrlo često ponašanja i simptomi koji vas muče, za koje mislite da ih treba popraviti, rastope se i nestanu. Ukoliko se to ne dogodi potrebno je da mi, vi i ja, pogledamo u to što radimo, pa se ponašanja i simptomi i dalje nastavljaju.

Izvor:  http://www.vsof.org/facesofanger.html