Motivacija i učenjeveljača 6, 2017 10:09 am Published by

Problem u motivaciji tijekom učenja je vrlo čest i ne predstavlja nešto neobično. Međutim često se optužujemo jer ne učimo ili ne ostvarujemo dobre rezultate, a puno bi bolje bilo da zastanemo i priznamo sebi slijedeće: za predano bavljenje tako zahtjevnim i dugotrajnim poslom kao što je učenje ili studiranje za očekivati je da nam nedostaje motivacije.


Motivaciju čine svi oni faktori unutar nas koji nas potiču, održavaju i određuju intenzitet i trajanje aktivnosti učenja te kanaliziraju naše ponašanje u svrhu postizanja cilja.

Kada imamo neki cilj pred sobom naša pažnja i misli su nepodijeljene i usmjerene prema tome. Naš um nadilazi granice i svijest se širi u svim pravcima. Odjednom se nalazimo u novom svijetu. Upravo oživljavanjem svojih neotkrivenih snaga i talenata mi otkrivamo da smo snažniji nego prije.

Navodimo vam dva osnovna preduvjeta kako da to postignete:

  1. Čvrsto donesena odluka da ćete stvarno učiti je odlučujući uvjet, jer ako nema snage, volje i jake odluke, nema niti motivacije. U takvom slučaju nam ne pomažu niti najbolje tehnike i postupci.
  1. Pozitivan stav je jako, jako bitan. Donesite odluku da ćete uspjeti. Gotovo 50% uspjeha ovisi o tome koliko imamo pozitivna gledišta. Stoga se zapitajte što mislite o sebi jer to u velikoj mjeri utječe na vaša očekivanja, raspoloženja i rezultate.

U sljedećem vam tekstu donosimo konkretne strategije koje pomažu u motivaciji za učenje, a do tada si dajte vremena i razmislite o preduvjetima koji su nužni za motivaciju jer bez njih je nemoguće daleko stići. Vratite se još jednom na njih u tekstu gore. Uzmite papir i iskreno odgovorite sebi samima zadovoljavate li te preduvjete.