Ljetna lektira: 10 knjiga o roditeljstvusrpanj 20, 2016 7:50 am Published by

Potaknuti sezonom sunca, mora i odmora, idealnom za rješavanje čitalačkih dugova, donosimo popis od 10 knjiga koje vam preporučamo za čitanje ovoga ljeta. Poveznica je sviju odabranih knjiga tema roditeljstva i izazova koje ono sa sobom nosi.

 1. Bolje biti vjetar nego list, Dubravka Miljković & Majda Rijavec
  Autorice ove knjige na pitak i razumljiv način pišu o psihologiji dječjeg samopouzdanja. Brojnim anegdotama i vježbama čitatelja uče kako poticati dječje samopoštovanje i samopouzdanje.
 2. Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu, Radojka Sućeska Ligutić
  kako-djeca-pomazu-roditeljima-da-odrastu-radojka-suceska-ligutic-cloha-recenzija

Objašnjavajući inspiraciju za ovo djelo autorica Radojka Sućeska Ligutić kaže da ju je pronašla u radu s djecom i tinejdžerima. Uslijed tog rada često je dolazila do zaključka: „Kad bi ovo čuli i doživjeli roditelji, bili bi dirnuti i to bi promijenilo način na koji gledaju svoju djecu!“

Knjiga je nastala autoričinim vjernim zapisivanjem susreta s djecom i tinejdžerima te u opisu knjige ističe da je njena srž izrečena riječima djece, kroz njihovu spontanost i iskrenost. Djelo je namijenjeno roditeljima bez obzira na dob djece, a njegova je najveća vrijednost upravo sagledavanje problema iz perspektive djeteta.

 1. Moji se roditelji razvode, Gordana Buljan Flander i Predrag Zarevski

U vremenu kada svaki treći brak završava razvodom, priručnik za pomoć djeci i mladima suočenima s razdvajanjem svojih roditelja više je nego li potreban. Cilj je ove knjige pomoći djeci da shvate razloge zbog kojih se događaju razvodi te dobiju uvid u svoje osjećaje i reakcije povezane uz tu situaciju, kao i osjećaje svojih roditelja.

 1. Sve u ime ljubavi, Louis Schützenhöfer
  sve_u_ime_ljubavi

Psiholog Louis Schützenhöfer je na temelju pedeset intervjua sa ženama i muškarcima odnosno kćerima i sinovima u dobi od 18 do 84 godine uspio izdvojiti četiri problematična tipa majke: dominantna majka, majka žrtva, narcisoidna majka i bezosjećajna majka. U knjizi čitateljima pomaže spoznavanje mehanizma vlastitog problematičnog odnosa s majkom i njegovo razrješavanje.

 1. Zbližavanje s voljenim djetetom, Jeffrey Bernstein

Ne postoji savršen roditelj kao ni dijete koje se u svakoj situaciji ponaša besprijekorno. Ipak, roditelji često nesvjesno svojim ponašanjem i mislima kod djece kreiraju pritiske, a kod sebe, posljedično, frustracije. U knjizi Zbližavanje s djetetom poznati psiholog Jeffrey Bernstein nudi isprobane metode za svladavanje devet najčešćih otrovnih misaonih obrazaca koji nas sprječavaju u uspješnom odgoju. To su: zamka ‘uvijek ili nikad’, etiketiranje, podmukli sarkazam, neopravdana sumnjičavost, štetno poricanje, emocionalno pregrijavanje, svaljivanje krivnje i zanovijetanje riječju „trebaš“.

 1. Dječja pitanja i kako na njih odgovoriti, Miriam Stoppard
  djecja_pitanja_i_kako_na_njih

Pitanja koja postavljaju djeca brojna su, katkada smiješna i zabavna, a nerijetko zbunjujuća i kompleksna. Na neka od njih roditelji imaju savršeno jasne odgovore, a neka su i za njih same prilično nerazjašnjena.  Ovaj priručnik roditeljima nudi odgovore na mnoga teška ili neugodna pitanja koja dijete može postaviti, pokrivajući teme koje uvijek iznova potiču dječju znatiželju – od spolnosti i razmnožavanja do međuljudskih odnosa, vjere i smrti.

 1. Zahtjevna djeca, Jacqueline Salmon i Stanley I.Greenspan

Autori knjige tvrde da je većinu djece moguće podijeliti u pet osnovnih tipova osobnosti: preosjetljivu, povučenu, prkosnu, nepažljivu i aktivno/agresivnu djeca. Kod svakog od tih tipova postoje odgojni obrasci koje treba izbjegavati kao i obrasci koji su od najveće pomoći. Umjesto da roditelji ponavljaju obrasce koji kod njihove djece ne djeluju, Salmon i Greenspan u djelu poručuju da je vlastiti stil poučavanja i odgoja moguće prilagoditi temperamentu djeteta i njegovoj osobnosti te za to nude korisne savjete.

     8. Knjiga za nesavršene roditelje, Irina Mlodik


Knjiga-za-nesavršene-roditelje

Bestseler poznate dječje psihologinje Irine Mlodik pomoći će da bolje shvatite svoju djecu. Opisujući nastanak ove knjige autorica navodi da je radeći kao dječji psiholog slušala brojne dječje priče kao i iskustva roditelja i shvatila koliki jaz dijeli ta dva svijeta. Upravo taj jaz često i jednima i drugima stvara probleme.  U svojoj knjizi Moldik pokušava premostiti barijeru između odraslih i djece kako bi roditeljstvo odnosno odrastanje postalo lakše i konstruktivnije.

 1. Obitelji s kronično bolesnom djecom, Jasper Juul

U svojoj knjizi, namijenjenoj obiteljima s kronično bolesnom djecom, slavni Jasper Juul pokriva cijeli spektar — od urođenih bolesti, kroničnih alergija, tjelesnog i mentalnog invaliditeta do onih bolesti koje se u djetetovu životu javljaju kasnije. U prvi plan stavlja situaciju u kojoj je tretman te bolesti ujedno i novi član obitelji. Autor roditeljima nudi savjete kako najbolje brinuti o djetetu i obitelji te pritom ne upasti u zamku stavljanja bolesti u prvi plan.

 1. Djeca tajne, Catherine Bonnet

Unatoč sve većoj senzibilizaciji javnosti, usvojenoj djeci, kao i djeci začetoj umjetnom oplodnjom anonimnog davatelja, često se taji njihovo podrijetlo kao i okolnosti njihova dolaska na svijet. U knjizi Djeca tajne, Bonnet se bavi ovima, još uvijek, škakljivim temama i pitanjem razvijanja samopouzdanja kod djece s takvim životnim pričama.