Knjige za sretne tinejdžeresrpanj 29, 2016 8:28 am Published by

Nakon što smo posljednji put predložili deset knjiga na temu roditeljstva, ovoga puta predlažemo nekoliko djela posvećenih razdoblju kojega se plaše brojni roditelji – tinejdžerskim godinama. Ovih pet knjiga namijenjeno je prvenstveno mladima u pubertetu i u tinejdžerskim godinama, suočenima s brojnim pitanjima o sebi, svojoj ulozi u društvu te fizičkim i psihološkim promjenama koje im se događaju.

  1. Teen psiha, Dubravka Miljković i Majda Rijavec

Autorice Dubravka Miljković i Majda Rijavec, u ovom interaktivnom priručniku, donose praktične savjete o tome kako steći prijatelje, popraviti raspoloženje, umiriti strah i zabrinutost, savladati samokontrolu, a dotiču se i ozbiljnih tema poput razvoda roditelja i nasilja među mladima. Priručnik se sastoji od brojnih upitnika koji tinejdžerima pomažu da steknu jasniju sliku o sebi, a savjeti ih istovremeno upućuju na oslanjanje na vlastite snage u rješavanju svakodnevnih problema. Osim spomenutoga, priručnik donosi i savjete kako lakše učiti i pronaći motivaciju, a posebno su simpatične ljubavne pouke djece od 4 do 8 godina koja, prema mišljenju autorica, o važnim životnim temama znaju više od odraslih.

  1. Kako preživjeti pubertet, Mariela Castro Espín
    Kako_prezivjeti_pubertet

Knjiga Mariele Castro Espín namijenjena je djevojčicama i dječacima koji se nalaze u jednome od najosjetljivijih životnih razdoblja – pubertetu. U svome djelu, Castro Espin pruža odgovore ne samo na pitanja vezana uz fizičke promjene koje se u toj dobi događaju već i pomaže shvatiti transformacije u obiteljskim odnosima i okolini.

  1. Odgovori na 1000 pitanja za djevojčice, Gaby Schuster
  2. Odgovori na 1000 pitanja za dječake, Tim Husch

Poput prethodnih knjiga  Odgovori na 1000 pitanja za djevojčice, Gaby Schuster i Odgovori na 1000 pitanja za dječake, Tima Huscha bave se škakljivim pitanjima koja u tinejdžerskoj dobi traže odgovore, a često ih nije lako postaviti na glas. Obrađuju  teme prijateljstva, ljubavi i prvog seksualnog iskustva te problematičnih odnosa s roditeljima i straha od budućnosti.

  1. Biti sretan tinejdžer, Andrew Matthews
    biti-sretan-tinejdzer

Direktno se obraćajući tinejdžerima, autor jednostavno i jezgrovito, potkrijepljeno brojnim primjerima iz života, upućuje na neke od psiholoških spoznaja koje će mladima pomoći pri izgrađivanju uspješnog odnosa prema samima sebi i okolini. Dodatna su vrijednost knjige njene duhovite ilustracije.