5 NAČINA kako pomoći djetetu suočenom sa strahom ili anksioznošćusvibanj 9, 2017 9:13 pm Published by

Kao roditelj, često se susrećete sa situacijama u kojima vam dijete govori da se ne osjeća dobro. Većinom su to situacije u kojima govori da ga boli trbuh i da želi osati kod kuće ili se žali na glavobolju te ne želi ići u školu ili izaći van. To su one situacije, u kojima intuitivno znate, da se ispod površine i svih tih simptoma, s vašim djetetom, događa nešto ozbiljnije.

Image result for stress adolescents

Sreća je, kada se ovakve situacije rijetko događaju i kada nemate razloga za zabrinutost. Međutim što činiti ako se te situacije često ponavljaju ili još gore traju iz tjedna u tjedan i ozbiljno remete ravnotežu?

U nastavku navodimo nekoliko prijedloga i kreativnih psiholoških ideja koje vam mogu pomoći u naizgled bezizlaznim situacijama, kada vidite da se vaše djete ne osjeća dobro.

  • Ukoliko je dijete mlađe nabavite mu neku lutku ili plišanca i podučite ga da mu može reći sve svoje brige i na taj način pročistiti svoje misli. Ukoliko je dijete starije,  pomoći mu može pisanje briga u dnevnik. Idealno je odmah ispisati brigu u dnevnik te će se na taj način dijete osloboditi napetosti u glavi i tijelu.

Image result for teddy bear and kids

  • U momentu kada je dijete preplavljeno brigama nemojte mu govoriti da je sve uredu. Dijete je tada pod stresom i iz tog razloga, u tom momentu, ono ne može isprocesuirati te informacije, čak i ako želi. Poznato je da je naše tijelo pod stresom u modu preživljavanja, borbe ili bijega. To je fiziološka reakcija našeg mozga na opasnost, pa i mozga našeg djeteta. Figurativno rečeno, to znači da se logični dio mozga zaledio i da je preplavljen emocijama. U tom trenutku pokušati pomoći djetetu na taj način, potpuno je promašen. Umjesto toga djetetu možete pomoći na sljedeći način. Recite mu, prati mene, duboko udahni ovako kao i ja, pa izdahni. Tako uradite nekoliko puta. Podučite ga trbušnom disanju. U tom momentu disanje je jedina radnja koja ga može umiriti. Disanje je prirodni odgovor na stres i može ga regulirati i kontrolirati. Na taj način, disanjem, dijete će sebi vratiti moć i također preokrenuti aktivirani mehanizam stresa, bori se-bježi, što će mu pomoći da se smiri i preuzme kontrolu nad situacijom. Nakon nekoliko udisaja i izdisaja vaše dijete će se smiriti i tada ćete moći s njim racionalno razgovarati o problemima i brigama koje su mu se javile.

 

  • Nemojte ignorirati djetetovu anksioznost. Ona je za dijete itekako stvarna. U trenutku kada vidite da je preplavljeno anksioznošću, pitajte dijete gdje je osjeća, u kojem dijelu tijela – možda u trbuhu, u području grla ili srca. Pitajte ga da joj da boju ili oblik, koju misli da ima. Možda će ih recimo anksioznost podsjetiti npr. na crvenu loptu. Potom im možete predložiti da je pretvore u nešto što im se sviđa, npr. plavi kvadrat. Kako budete mijenjali objekt, može uzeti jedan duboki udah. Primjetit ćete kako anksioznost polako nestaje.

Image result for fear and kids

  • Podučite dijete da bude svjesno vlastitih misli – sve što treba jest promatrati vlastite misli i kada uoči negativnu ili lošu misao može sam sebe pitati, je li stvarna ili je to samo moj osjećaj. Na primjer djevojčica izjavljuje nitko se u školi ne želi igrati sa mnom. U stvarnosti se zapravo dogodilo to ona za vrijeme školskog odmora nije našla nikoga za igru te je onda situaciju preuveličala, čega je postala svjesna.

 

  • Ukoliko je vaše dijete konstantno zabrinuto zbog budućnosti tehnika svjesnog disanja je odlična stvar. Biti prisutan u momentu i fokusiran na disanje odlična je metoda protiv zabrinutost. Podučite dijete da onda kada je anksiozno ili u strahu usmjeri pažnju na disanje. To će mu vratiti osjećaj kontrole i pri tome ga centrirati u sadašnjem momentu. Kada smo u sadašnjem momentu, nismo zabrinuti zbog budućnosti. Kako biste bili sigurni da duboko dišete, možete staviti plišanca na trbuh. Radite ovu vježbu zajedno. Kada se plišanac podigne znat ćete da ste duboko udahnuli, a kada se spusti, znat ćete da ste ispustili sav zrak. Na ovaj način i djetetu ćete disanje približiti kroz igru.

Image result for mindfulness and kids

Opremiti dijete, s vještinama nošenja sa stresom i znanjima o upravljanju s emocijama, neprocjenjiva je vrijednost. Na taj način djetetu pomažete da ojača vlastitu samosvijest i samopouzdanje, što je uz vašu ljubav, definitivno najvrijedniji ulog u njegovu budućnost.