Plastičnost mozga i koristi psihoterapije.ožujak 10, 2015 4:04 pm Published by Leave your thoughts

Kaže se da je psihoterapija predobra, da bi bila rezervirana samo za bolesne. I doista, dobrobiti psihoterapije su brojne.

U ovom tekstu želim približiti i onu neurobiološku vrijednost psihoterapije, koja vas možda potakne na dublje promišljanje o promjenama.

Naš karakter nije nepromjenjiva struktura. Primjena sofisticiranih istraživačkih tehnologija posljednjih godina dovela je do nevjerojatnih otkrića o funkcioniranju mozga. Tako danas znamo da se mozak mijenja i razvija tijekom čitavog ljudskog života, a njegove promjene su povezane s iskustvima koja kreiramo i životnim stilom kojeg vodimo. Neuronski sklopovi se organiziraju i reorganiziraju kao odgovor na iskustvo, senzornu stimulaciju ili ozljedu i oni su u procesu stalne validacije i reorganizacije. Zato kažemo da mozak ima svojstvo plastičnost. Plastičnost mozga nam omogućava kapacitet za promjenu, prilagođavanje i razvoj.

Kada je u pitanju psihoterapija izvjesno je da procesi koji se događaju tijekom terapije mijenjaju i način na koji mozak funkcionira. Naravno ovaj proces nije lak, niti brz. Potrebno je puno razotkrivanja i osvještavanja u svakodnevnom životu.

Da budem slikovitija. Neka iskustva, koja su za nas bila teška ili traumatična, dovode do naših svjesnih ili nesvjesnih očekivanja da će se takva iskustva ponoviti. Takva očekivanja su zapisana u našim neuronskim strukturama. Ona često pokreću lančane nervne reakcije, koje se manifestiraju kroz osjećaje i ponašanja koja su karakteristična za izbjegavanje negativnih iskustava. Istina jest da upravo takvim negativnim očekivanjima i ponašanjima u skladu s njima srljamo u situacije koje će ponoviti naša negativna iskustva.

Dobra vijest jest da zahvaljujući plastičnosti mozga imamo mogućnost ovakvo stanje promijeniti kroz terapiju. Osvještavanjem naših životnih iskustava ili trauma te automatskih reakcija na situacije koje nas na njih podsjećaju, kroz terapiju imamo mogućnost kreirati nova iskustava, čime stvaramo nove moždane zapise i probijamo nove neuronske puteve. Preduvjet uspjeha u tome, jest pronaći terapeuta s kojim ćete uspjeti kreirati siguran prostor, odnos povjerenja i intimnosti. Kada takvo terapijsko iskustvo dovoljno potraje i bude dovoljno potvrđeno, naš mozak će dobiti novo iskustvo i novu sposobnost. U tom slučaju naši nervni impulsi dobit će alternativu, time će i vaši doživljaji i ponašanja moći biti drugačija.

Radom na sebi kroz psihoterapiju naš mozak zadržava elastičnost te sposobnost mijenjanja i prilagodbe, što je od suštinske važnosti za zdravlje i dobrobit.